Mentés

Így készítsen saját otthonában gyógynövénykivonatokat!

1220
HOZZÁSZÓLÁS:

Az alábbiakban négy gyógynövény elkészítési lehetőséget ismertetünk. A vizes módszer révén kapott italt általában teának nevezik, amely lehet forrázat vagy főzet. A másik két módszer végeredménygyogynovenye alkoholos kivonat, vagy tinktúra, valamint kapszulába töltött por.
Az alábbi adagolás szerint elkészített gyógynövényeket egy héten csak hat napig szabad fogyasztani.

Forrázat

Száraz vagy friss virágokból, levelekből készül.
Öntsünk forrásban lévő vizet a kerámia- vagy porcelánkannába – semmiképpen sem fémedénybe – helyezett gyógynövényekre. Fedjük le, hagyjuk állni húsz percig, szűrjük le, és igyuk meg. Fél liter vízhez 2,5 dkg szárított keveréket tegyünk. A gyógyteákat termoszban is készíthetjük, így meleg marad, és könnyű szállítani.

Adagolás: Naponta 2-4 alkalommal fél csésze tea, étkezések között.

Főzet

Mentés

Gyökerekből, kérgekből, magvakból, szárból készül.
Főzzünk 2,5 dkg szárított növényi részt másfél liter vízben fél-egy óráig lassú tűzön, fedő alatt. Szűrés után fogyasztható. A nagy, kemény darabokat, például a kínai angyalgyökeret akár két-három órát is főzhetjük, ebben az esetben két-három liter vízben tegyük fel.

Legjobb az üveg-, a kerámia-, a zománcozott vagy a mázas kőedény. Ne használjunk alumínium- vagy öntöttvas fazekat, szintetikus zománcú edényt, a jó minőségű rozsdamentes acél azonban megfelel. Amikor egy receptben egyes növényeket forrázni, másokat főzni kell, egyszerűen készítsük el a főzetet annyi vízben, amennyi az egész teához szükséges, majd öntsük a forrásban lévő főzetet a forrázni kívánt füvekre.

Megjegyzés: Ha friss gyógyfüveket használunk, kétszerezzük meg a fenti mennyiséget.
Adagolás: Naponta 2-4 alkalommal fél csésze tea, étkezések között.

Kapszula

Kellemetlen ízű gyógyfüveknél, keverékeknél használatos, vagy ha a fenti módon nem lehet elkészíteni a teát. A füveket porrá zúzzák vagy megdarálják. Majd kapszulákba töltik, vagy tablettát készítenek belőlük. A gyógynövényboltokban aztán gyógynövénykapszulák, tabletták és kivonatok formájában kaphatók ezek a készítmények.

Adagolás: Kapszula és tabletta esetében vegyünk be 3000 mg (3 g) gyógyfüvet naponta háromszor bő vízzel, étkezések között.
Megjegyzés: A kapszulák űrtartalmáról tájékozódjunk az eladónál.

Tinktúra

Alkohollal vagy más közeggel készített növényi kivonat. Alkalmazása a kapszulákhoz hasonlóan kényelmes, egyedi gyógyfüvekből vagy keverékekből készül. A kérdéses növény 5-10 dkg-jához öntsünk fél liter 60-80 százalékos alkoholt, például vodkát. A könnyebb gyógyfüvekből – levél és virág – csak 5 dkg-ot, a nehezekből – kéreg, gyökér – 10 dkg-ot számítsunk.

Ha a növény felszívja a folyadékot, öntsük fel újra. Mindennap rázogassuk meg az edényt körülbelül egy percen keresztül. Folytassuk az eljárást két hétig vagy tovább, majd laza szövésű anyagon szűrjük, csavarjuk ki a pépet. Jó szolgálatot tehet egy gyümölcscentrifuga.
A kapott tinktúrát öntsük sötét, légmentesen záródó üvegbe. Ne használjunk fémkupakot – a legtöbb befőttesüveg teteje ilyen. Fejtsük az oldatot szükségletünk szerint 2,5-10 ml-es cseppentő üvegcsébe. Ezek a tinktúrák évekig megőrzik hatásukat.

Adagolás: 20 csepp – 1/3 teáskanál – a nyelv alá, esetleg kevés vízbe, teába, más folyadékban, naponta kétszer, étkezések között.

1220
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

1492
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés