Mentés

Hogyan neveljünk gyógynövényt az erkélyen?

745
HOZZÁSZÓLÁS:

A gyógynövény az erkélyen kicsivel több odafigyelést igényel, mivel az élettér sokkal csekélyebb, mint a kertben.gyogynovenyek-2

Hogyan ültessünk az erkélyen?

Azzal kell kezdeni, hogy cserepet, tálat, kőteknőt, balkonládát vásárolunk magunknak, vagy előkotorjuk a tavalyit a beleszáradt virággal. Nos, akárhogy is, a lényeg, hogy az edény, amiben nevelni szeretnénk növényeinket, alul lyukas legyen egy-két helyen, hogy a felesleges nedvesség távozhasson; ellenkező esetben könnyen berothadhat a gyökérzet. Ezekre a lyukakra érdemes cserépdarabokat tenni a föld alá.

Most jön a föld, amit muszáj megvásárolni, hiszen a kertészetek által kínált zsákos föld megfelelően előkészített, komposztált, vagyis éppen megfelelő növényeink számára.

Mentés

Ha magunk akarunk palántát nevelni, azt is megtehetjük, bár ajánlatosabb előnevelt kis palántákat, vagy nagyobb, fejlettebb növényeket vásárolni. A magokat február-március táján vessük el, a palántákat elég áprilisban beszerezni.

Egy kb. 30×40 centiméteres ládába 5 növénynél többet ne ültessünk. Kinövik a helyüket és egymást, aztán csak bosszúságot okoz a sok burjánzó növény. Legyünk figyelmesek; mélyre gyökerező növényt ne ültessünk sekély ládába! Szép bokorrá erősödik évek alatt a levendula, ezért ennek önálló dézsát adjunk.

Ha a lakás több pontjára is szeretnénk gyógynövényes ládákat, cserepeket elhelyezni, vegyük figyelembe, mely növények igénylik a jó napsütést (kapor, kakukkfű, körömvirág, majoránna, metélőhagyma, rozmaring, tárkony), s melyek szeretnek inkább árnyékosabb, félárnyékos helyen nevelődni (babér, menta, kamilla, petrezselyem). Nem túl vízigényes növényeket egy kupacba is ültethetünk, ilyen a kakukkfű, majoránna, menta, szurokfű és zsálya.

Nevelhetünk gyógynövényt ablak mögötti párkányon is, ám ezeket így más hatások fogják érni, mint a szabad levegőn fejlődőket, nem lesznek annyira aromásak.

Hogyan ápoljuk, és mikor gyűjtsük a gyógynövényeinket?

A növényeket egyéni igényeik szerint ápoljuk, amelyiket szükséges, időnként metsszük vissza.

A bazsalikom – ha virágzás előtt mindig visszavágjuk – sokáig hoz értékes, élettel teli leveleket. A metélőhagymát egy nyáron át 3-4-szer vághatjuk, ha nem akarjuk, hogy virágot hozzon. Télre szaporítsuk tőosztással, több cserépbe is, hogy folyamatosan legyen friss növényünk.

A növények gyűjtési ideje különböző, eszerint járjunk el. A leszedett leveleket, virágokat fagyaszthatjuk vagy száríthatjuk.

A szárítást nagyon gyorsan kell végezni, különben eltűnik a növény illóolaja, elpárolog, elvész, s akkor hiába dolgoztunk. A tárolásra legjobbak a sötét üvegedények, ezek hiányában a száraz helyen tartott papírtasakok.

Szárított drogokat ajánlottabb gyógynövény-szaküzletben beszerezni.

745
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

555
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés