Mentés

Amit tudnia kell a gyógynövények felhasználási lehetőségeiről

740
HOZZÁSZÓLÁS:

A fitoterápia, vagyis a növények gyógyhatásának alkalmazása – örömmel mondható – az alternatív gyógyászat igen fontos pillére napjainkban.

Gyógynövénynek nevezzük azokat a növényeket, melyek hatóanyagát gyógyításra használjuk. Gyógynövényből készülhet drog, illóolaj, forrázat, főzet, szirup, tinktúra, valamint belélegzésre is roppant alkalmasak.

A gyógynövények különféle felhasználási lehetőségei

Forrázat

A gyógynövényt (vagy több gyógynövény keverékét) edénybe tesszük, majd forró vízzel hirtelen leöntjük. Csak néhány percig hagyjuk lefedve állni, majd leszűrjük.

Mentés

Ebben az esetben az a lényeg, hogy ne ázzon a növény, hiszen a szükséges hatóanyag kinyerése ebben a pár percben megtörténik. Másik lényeges szempont az illóolajok megőrzése.

Főzet

A gyógynövény fajtájától, felhasznált részétől függ, mennyi időre van szükség a hatóanyag kinyerésére.

A gyökeret, vagy fás részeket érdemes több óráig hideg vízben áztatni, de maradhat akár egy teljes éjszakára is (pl. csipkebogyóhús). Miután átadta a növény az értékeit, leszűrjük, s már fogyasztható is.

Ízlés kérdése, ki hogyan issza szívesen a különleges ízű teákat. Leghatásosabb minden ízesítés nélkül. Bármilyen hozzáadott íz csökkenti az optimális hatást. Ha azon az állásponton vagyunk, hogy íztelenül ihatatlan, akkor is legjobb mézzel édesíteni.

A citrom nem igazán ajánlott, ha csak az íze miatt bolondítanánk meg vele a teát. Arra azonban ügyeljünk, hogy a méz is, a citrom is csak hideg vagy langyos teába kerüljön, a magas hőmérséklet ugyanis tönkreteszi az értékes vitaminokat.

Tinktúra

Alkoholos kivonat. A felaprított gyógynövényt sötét, könnyen kezelhető üvegbe vagy edgyogynovenyekénybe tesszük, és 70%-os alkohollal vagy borral leöntjük. Az arány általában 1:5.

Az üveget lezárjuk, szobahőmérsékleten tároljuk 1 -2 hétig, majdleszűrjük. Az alkohol rendkívül precízen kivonja a növények hatóanyagát, és hosszú évekig képes hatáscsökkenés nélkül tárolni.

Szirup

Leginkább gyümölcsszörp formájában ismert. A gyümölcsöket összetördelve széles szájú üvegbe tesszük, felöntjük vízzel, letakarjuk, s hűvös helyen (max. 20 fok) 5-6 napig erjesztjük.

Ezután fele annyi cukorral felfőzzük, egészen addig, míg szirup sűrűségű nem lesz. Kevesebb cukorral, illetve mézzel kellemes üdítőitalok készíthetők. A tárolás hideg helyen történjen.

740
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

122
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés